Bogføring-af-moms

I dette indlæg omhandlende bogføring af moms, kan du blive klogere på følgende punkter:

 

  • Hvad er moms
  • Hvilke problemer kan opstå i forbindelse med bogføring af moms
  • Løsningsforslag til hvordan du i fremtiden kan forhindre problemer med moms. 
  • Afregning af moms 
  • Moms og Covid19

Hvad er bogføring? Bogføring af moms

Bogføring er alle virksomhedens regninger og indtægter, som løber igennem virksomheden. Derudover, skal man også bogføre ens renteudgifter og -indtægter som kan være i virksomheden, da de også har indflydelse på årsregnskabet. Nogle virksomheder har deres egen bogholder som laver bogføringen, men for langt de fleste er det en opgave som de fleste helst bare vil have overstået, da det tager tid, er besværligt, og spild af tid man ellers kunne have haft brugt på ting som skaber værdi for din virksomhed. 

Bogføring er ofte et problem mange virksomheder står over for, hvortil mange ville have gevinst i at lade sig rådgive med specialister på området. Hvis du ønsker at høre mere om vores rådgivning, er du velkommen til at kontakte os via kontaktformularen.

Hvad er moms? Bogføring af moms

Moms skal forstås som en skat eller afgift som bliver vedlagt salgsprisen på varer og tjenesteydelser. Momsen i Danmark er som udgangspunkt sat til 25%, dog med enkelte undtagelser. Bemærk dog at hvis man som virksomhed omsætter for mindre en 50.000 kr. Om året, har man mulighed for at blive frataget sine moms forpligtelser. Du skal derudover huske at lave bogføring af moms, da disse oplysninger skal kunne fremlægges for SKAT.

Hvis du som privatperson køber en vare eller tjenesteydelse skal der betales moms. Denne er alt andet lige indregnet i prisen på varen. Bemærk at hvis du har købt produkter fra eksempelvis udlandet, kan det ske, at varen ikke er noteret af moms, og der derfor skal betales moms deraf.

Her du yderligere spørgsmål om dette kan du kontakte os via kontaktformularen. 

Kan man få moms tilbage?

Det er muligt for erhvervsdrivende at få sin moms tilbage, såfremt at der er tale om et køb mellem to erhvervsdrivende. Dette skal vedlægges i ens bogføring af moms i virksomhedens årsopgørelse. Det er derfor vigtigt at du har udarbejdet din bogføring af moms.

Når du fører dit almindelige regnskab, dvs. virksomhedens indtægter og udgifter, skal du også løbende føre dit regnskab af moms.

Skulle du stå i den situation at du er kommet til at betale for meget i moms, kan du sagtens få pengene tilbage fra SKAT. Du kan enten tage kontakt til SKAT og finde en løsning på at få betalingen tilbage, eller få en revisor eller rådgiver til at hjælpe dig.

Hvis du har yderligere spørgsmål til at få moms tilbage kan du skrive til os via kontaktformularen.

Hvordan bogfører man skyldig moms?

For mange virksomheder, kan det hurtigt være en uoverskuelig opgave at bogføre moms. Det er altid en god idé at følge løbende op på ens momsregnskab, da det kan have skattemæssige konsekvenser hvis dette ikke er i orden. Derfor anbefaleres det altid at lade en rådgiver eller revisor kigge tallene igennem inden du aflevere dit momsregnskab.

For sent indberettet moms

Mange virksomheder ender i en situation hvor man enten har glemt eller overset skyldig moms. Dette kan føre til tekniske udfordringer og besværligheder for virksomheden. Når en virksomhed oplever for sent indberetning af moms, skyldes det i reglen manglende bogføring af kvitteringer og fakturaer. Man kan forebygge mange af disse problematikker ved at tage billeder af alle kvitteringer, sætte dem i mapper, eller forsøge på at undgå for mange småkøb. Mange virksomheder oplever derudover at glemme kvitteringer på mindre personalekøb, eksempelvis pålæg til frokoststuen.

Derfor anbefales det altid at kontakte en rådgiver om dette, især da det kan have skattemæssige konsekvenser.  

Hvilke virksomheder skal betale moms?

Hvis man er en hobbyvirksomhed, dvs. Man har en virksomhed med en omsætning på mindre end 50.000 kr. Om året, er man ikke moms forpligtet. Virksomheder med lønsum er heller ikke omfattet samme momsregler som øvrige virksomheder. Virksomheder med lønsum skal føre et dobbelt regnskab, som kan være vanskeligt at føre. Derfor anbefales det altid et rådgive sig med en revisor inden. Alle virksomhedstyper, på nær enkelte undtagelser, er moms forpligtet. Er man en frivillig organisation, er man som udgangspunkt også omfattet momsreglerne og skal betale moms.

Der er enkelte virksomheder som ikke er omfattet af de samme momsregler som andre typer virksomheder. Dette gælder især inden for sundhedssektoren, som eksempelvis fysioterapeuter.

Er du i tvivl om hvordan momsreglerne gælder din virksomhed, kan du kontakte os via kontaktformularen. 

Bogføring af momsafregning

Der er mange ting som skal bogføres i momsregnskabet. 

Bogføringen af momsafregning sker ved at al salg- og købsmoms bliver bogført. Dette gælder også for vare og tjenesteydelser som er købt eller/og solgt i udlandet.

Når man foretager sin bogføring af momsafregning, skal alle bilag, kvitteringer, regninger og fakturaen vedlægges. Faktura som ikke er blevet betalt endnu skal også bogføres for den pågældende afregningsperiode. 

Moms og Coronavirus

Grundet Covid19 har folketinget vedtaget en række regler, også omkring moms, herunder udskudt moms, muligheden for at optage et rentefrit momslån mf.  Mulighederne ændrer sig løbende og vi hos OB Revision følger ændringerne tæt. 

Kontakt os

Har du spørgsmål til dine muligheder, eller behov for at få styr på virksomhedens økonomi under Covid19, kan du kontakte os via kontaktformularen nedenfor.