hvad-er-bogføring

Hvad er bogføring?

Bogføring er når man holder styr på alle virksomhedens transaktioner. En transaktion er hver gang virksomheden har købt noget, solgt noget, betalt en regning eller når en kunde har betalt en regning. Men hvad betyder det? Hvad er bogføring? Hvordan bogfører man? Læs med, og få svar på spørgsmålene. 

Hvorfor bogfører man?

Man bogfører for at holde overblik over sin virksomheds økonomi, og fordi nogle virksomhedstyper (regnskabsklasser) har pligt til at bogføre ifølge bogføringsloven. Din bogføring bruges når der skal udarbejdes en selvangivelse og et årsregnskab. Det er nemlig meget lettere at udarbejde disse, hvis der allerede er styr på bogføringen.

En anden grund til at bogføre er, at SKAT eller en anden myndighed til enhver tid har ret til at se dine bilag. Ønsker de at se dine bilag, har du pligt til, og skal kunne fremvise disse, og du skal derfor huske at gemme alle dine bilag som dokumentation herfor. 

Hvem skal bogføre?

Følgende virksomheder har pligt, ifølge dansk lovgivning, til at bogføre og opbevare bogføringen efter bogføringsloven: 

  • Danske erhvervsdrivende virksomheder
  • Erhvervsdrivende aktiviteter i Danmark udført af udenlandske virksomheder
  • Ikke-erhvervsdrivende virksomheder der er afgiftspligtige eller skattepligtige (både fuldt og begrænset) i Danmark
  • Ikke-erhvervsdrivende virksomheder som modtager særlige tilskud

Ikke-erhvervsdrivende virksomheder som er omfattet af en lov om statens regnskabsvæsen, eller som er omfattet af regnskabsregler i forbindelse med en lov om kommunernes styrelse, har ikke pligt til at bogføre og opbevare bogføringen efter bogføringsloven. 

hvad-er-bogføring

Hvordan bogfører man?

Når du skal i gang med at bogføre, skal du som det første have oprettet en kontoplan. Og hvad er det så? En kontoplan er en liste/oversigt over alle de konti som en virksomhed skal bruge i deres bogføring. 

En kontoplan skal indeholde en resultatopgørelse og en balance. Både balancen og resultatopgørelse indeholder hver især en lang række forskellige konti som er inddelt i forskellige kategorier. Disse konti er inddelt i 4 overordnede driftskonti; omkostningskonto, indtægtskonto,  aktivkonto og passivkonto. Alle konti har et navn som dækker over de bilag som det skal rumme. Det kan eksempelvis være personalegoder. Disse konti nummereres efter hvor i kontoplanen de er. 

Resultatopgørelsen skal indeholde alle indtægter og udgifter, og balancen skal indeholde værdi og gæld (aktiver og passiver).

Er din virksomhed momsregistreret, skal du huske at oprette en konto for købsmoms og en konto for salgsmoms i kontoplanen. 

Nu er du klar til at bogføre alle dine bilag ind i din kontoplan. Alle bilag nummereres med et nummer, som skal være det samme nummer som bliver noteret i kontoplanen. Når du bogfører den samme type bilag flere gange, skal der altid bruges den samme konto. Har du flere bilag som eksempelvis har noget med personalegoder at gøre, skal de alle bogføres på personalegoder kontoen. 

Handler din virksomhed med kontanter, skal du huske at lave et kasseregnskab hver dag. Du kan eksempelvis bruge den daglige kassestrimmel, som kan trækkes ud på de fleste kassesystemer.

Hvad er bogføring? Dobbelt bogholderi

Når man taler om bogføring, bliver man også nødt til at tale om dobbelt bogholderi. Først bør vi lige afklare at dobbelt bogholderi og dobbelt postering er præcis det samme, blot to udtryk for samme begreb. 

Det handler i bund og grund om, at alle transaktioner skal bogføres to gange; en gang i debet og en gang i kredit. Det betyder altså også at de fire driftskonti har både en debetside og en kredit side. Det er en metode man anvender for at skabe balance i regnskabet. 

hvad-er-bogføring

Hvad er bogføring? Bogføringsprogrammer

I gamle dage bogførte man sine transaktioner ind i en fysisk bog, og deraf kommer ordet bogføring – altså at føre ind i en bog. Langt de fleste virksomheder anvender nu til dags et digitalt bogføringsprogram til at bogføre i. Der findes mange forskellige bogføringsprogrammer, som alle sammen kan dække basis behovet i bogføring. Herefter differentierer de sig efter hvor kompliceret en bogføring man har brug for, brugervenlighed og pris. 

De mest kendte bogføringsprogrammer på markedet er Billy, E-conomic og Dinero. Billy er utrolig brugervenligt for små virksomheder, som kun har brug for de helt basale funktioner. Dinero og E-conomic kan håndtere en mere kompliceret bogføring. 

Hvis du ikke allerede har et bogføringsprogram, anbefaler vi kraftigt at du investerer i et. Men før du går ud og køber det første og bedste program der dukker frem på din google-søgning, bør du overveje hvilke behov et bogføringsprogram skal dække for dig. Både nu og i fremtiden.

Er din virksomhed i vækst, bør du måske overveje et program som kan automatisere flere processer for dig, og derved spare dig tid. Her kan det anbefales at investere i eksempelvis E-conomic, da det kan håndtere flere processer og arbejder rigtig godt sammen med bogholdere og revisorer. Har du allerede en bogholder som bogfører for dig, kan det være fornuftigt at spørge til råds her, om hvilket bogføringsprogram der passer bedst til dit behov. 

hvad-er-bogføring

Kan man ordne sin bogføring selv, eller bør man få hjælp til det?

Man kan sagtens selv stå for sin bogføring. Det kræver bare at man har sat sig godt ind i, hvordan man bogfører korrekt, hvilke regler som er gældende for sin virksomhed, føre god bogføringsskik og sørge for at man overholder bogføringsloven. Der er rigtig mange ting man skal sætte sig ind i.

Selvom det lyder ret simpelt at bogføre, kan det være ekstremt kompliceret at få det hele til at stemme. Har man ikke tid eller overskud til at sætte sig grundigt ind i ovenstående, kan det anbefales at købe sig til hjælp. Her sikrer man sig at bogføringen bliver udført korrekt ift. gældende love og regler, og man kan spare en masse arbejdstimer som kan blive brugt mere værdifuldt er andet sted i virksomheden. 

Har du brug for hjælp til din bogføring?

Står du stadig med det store spørgsmål, hvad er bogføring? Så las os hjælpe dig! 

Hos OB Revision tilbyder vi bogføring og revisionsydelser til konkurrencedygtige priser. Vores revisor har mere end 25 års erfaring i branchen, og har arbejdet med over 1.000 forskellige virksomheder igennem tiden. Hun har en masse erfaring og bred viden om bogføring og revision, som kan komme dig og din virksomhed til gode. 

Vil du høre mere om bogføring, hvad vi kan gøre for dig og din virksomhed, eller vil du have et uforpligtende tilbud? Så kontakt os via kontaktformularen nedenfor, og en af vores kompetente erhvervsrådgivere vil kontakte dig inden for 48 timer.