Kørselsfradrag-selvstændig

Hvad er et kørselsfradrag? Og kan man få kørselsfradrag som selvstændig?

Kørselsfradrag som selvstændig er bedre kendt som kørselsgodtgørelse. Kørselsgodtgørelse er et kørselsfradrag man som selvstændig kan benytte sig af. Dette emne belyser vi længere nede i teksten. 

Kørselsfradrag som privatperson er et fradrag du kan få, hvis du transporterer dig mere end 24 kilometer til og fra dit arbejde. Det vil sige at du kan benytte dig af kørselsfradrag hvis du transporterer dig mere end 12 kilometer hver vej, i bil, på cykel, i tog eller med et andet transportmiddel. Når du udregner din transportrute er det ligemeget om du tager den korteste rute, eller den længste rute. Dog skal det være en normalafstand i bil, og som nævnt, minimum 24 kilometer i transport samlet set. 

Kørselsfradrag gælder ikke kun hvis du kører i bil. Det betyder at der tages højde for transportruten og ikke transportmidlet. 

Hvem kan benytte sig af kørselsfradrag? Kørselsfradrag selvstændig

Alle typer for lønnet arbejde giver ret til kørselsfradrag, såfremt transporten overstiger de gyldne 24 kilometer om dagen. Det vil altså sige at det gælder både helt almindeligt lønnet arbejde, lønnet praktikophold, studiejob og løntilskudsjob. Så længe du får løn kan du få fradrag for din transport. Derudover er der ingen krav til størrelsen af din løn. 

Er du selvstændig erhvervsdrivende har du mulighed for at få kørselsgodtgørelse.  

Hvad er kørselsgodtgørelse? Kørselsfradrag selvstændig

Som selvstændig er det muligt at fratrække de arbejdsmæssige udgifter, istedet for at benytte sig af kørselsfradrag, såfremt at bilen der anvendes er ens private bil som ikke indgår i virksomhedens skattepligtige indkomst. 

Indgår bilen ikke i virksomhedsordningen, er det muligt for selvstændige at fratrække kørselsgodtgørelsen i virksomhedsordningen og få udbetalt kørselsgodtgørelsen skattefrit. 

 

Udregning af kørselsfradrag som selvstændig

Kørselsfradraget beregnes ud fra din officielle bopæl og adressen på din arbejdsplads. Din officielle bopæl er den adresse du har registreret i folkeregisteret. Hvis du af en eller anden grund ikke opholder dig på din sædvanlige registrerede bopæl, skal du beregne fradraget for afstanden mellem din arbejdsplads og dit opholdssted. Dette må dog ikke være længere end afstanden mellem din registrerede bopæl og adressen på din arbejdsplads. 

Du får kun fradrag for de dage du har haft kørsel, og altså ikke når du eksempelvis har arbejdet hjemme. 

 

Fri bil - beskatning af firmabil

Har du fået en bil stillet til rådighed af din arbejdsplads, som du også kan benytte privat, skal der betales skat af ‘fri bil til rådighed’. Her er nogle regler som skal overholdes. 

  • Ved firmabil skal der betales skat af en procentdel af bilens værdi samt et miljøtillæg. Denne skat er uafhængig af hvor meget bilen benyttes. 
  • Skatten beregnes ud fra at bilen minimum er 160.000 kr. værd. 
  • Er bilen mindre end 3 år gammel, regner man ud fra nyprisen af bilen. 
  • Er bilen mere end 3 år gammel, sættes værdien til 75% af værdien, dog minimum 160.000 kr. 
  • Arbejdsgiver sørger for at indberette, så det fremgår på din årsopgørelse. 

Ekstra fradrag

Hvis du tjener mindre en 334.330kr. i 2020 er der mulighed for at få ekstra fradrag. I 2020 kan man maksimalt få fradrag for 15.400kr. Dette er ikke noget man selv skal ind og ændre manuelt, da SKAT automatisk beregner dette for dig. Du skal bare indtaste din kørsel på normal vis. 

 

Forhøjet kørselsfradrag

Hvis du bor på en mindre ø, eller i en yderkommune, og kører mere end 120 kilometer om dagen, mellem din arbejdsplads og din registrerede bopæl, har du mulighed for at få forhøjet kørselsfradrag. 

Bor du på en ikke-brofast ø, i en yderkommune eller på en af de små øer, kan du derudover også få et ø-fradrag. 

Fradrag ved samkørsel

Kører du sammen med en kollega til dit arbejde, har du ret til kørselsfradrag. Om det er dig eller din kollega som står for udgifterne til transporten er underordnet. I har begge to/alle sammen ret til kørselsfradrag, så længe kilometertallet overstiger 24 kilometer samlet. Det eneste der skal tages højde for, er hvis der køres over storebæltsbroen og/eller Øresundsbroen. Er dette tilfældet skal man være opmærksom på, at der kun er 1 person pr. bil som kan benytte sig af fradraget. 

Satster for bro-fradrag i 2020

Fjordforbindelsen Frederikssund

Fradrag ved kørsel i bil: 12 kr. 

 

Storebæltsbroen

Fradrag ved kørsel i bil eller motorcykel: 110 kr. 

Fradrag ved brug af offentlig transport: 15 kr. 

 

Øresundsbroen

Fradrag ved kørsel i bil eller motorcykel: 50 kr. 

Fradrag ved brug af offentlig transport: 8 kr. 

Arbejdsdage udenfor din arbejdsplads

Der kan kun benyttes kørselsfradrag hvis du arbejder på din arbejdsplads. Det betyder at du altså ikke kan få kørselsfradrag hvis du eksempelvis arbejder hjemmefra, arbejder ude, er på orlov, på dine sygedage eller lignende. Kravet for at få kørselsfradrag er nemlig at du har transporteret dig selv fra din bopæl hen på dit arbejde og retur igen. 

Har du flere forskellige arbejdssteder?

Hvis du i løbet af et arbejdsår, har arbejdet mere end et sted, skal du angive antal dage for hver enkelt arbejdsplads i din årsopgørelse. Hvis du på én og samme dag kører frem og tilbage flere gange, kan du såmænd også få kørselsfradrag for dette – så længe kilometertallet samlet overstiger 24 kilometer.  

Lønnet foretagende

Hvis bilen bliver brugt til et foretagende som er lønnet, vil man kunne få kørselsfradrag. Hvis eksempelvis din arbejdsplads har adresse på sjælland, og du skal til et kundemøde i Jylland, vil du kunne få kørselsfradrag for dette, da dette foretagende er lønnet af din arbejdsgiver. 

Modsat, hvis du ikke får løn for at afholde kundemødet, eller at det er et frivilligt kundemøde vil du ikke kunne få kørselsfradrag for det. 

Kørselsfradrag når man er kronisk syg

Hvis man som kronisk syg har særlige udgifter til transport til og fra arbejde, kan man i visse tilfælde få ekstra fradrag. Dog kan du som kronisk syg ikke benytte dig af dette ekstra fradrag, hvis du anvender offentlig transport såsom tog eller bus. For at få dette ekstra fradrag skal man derudover opfylde en række betingelser, og eventuelt sende nogle oplysninger ind til Skattestyrrelsen. Skattestyrrelsen vurderer herefter sagen. 

De oplysninger som Skattestyrrelsen kan kræve, kan være information om din kroniske sygdom eller dit handikap, en udtalelse fra en læge eller en lægeerklæring. Fradraget gælder kun for dage med kørsel, og det er derfor et krav at du skal møde op på din arbejdsplads. Hjemmearbejdsdage, sygedage, feriedage eller andet bliver derfor ikke dækket.  

Årsopgørelse og forskudsopgørelse

Et kørselsfradrag kan ikke udbetales med indgår i årsrapporten. Arbejdsgiver betaler for medarbejdernes transport. Det betyder også at du som selvstændig betaler for dine medarbejderes transport til og fra arbejde. 

Nødvendig dokumentation ved kørselsfradrag

Hvis afstanden mellem din bopæls adresse og adressen for din arbejdsplads er ualmindelig lang, kan du blive nødt til at kunne dokumentere dette. 

Har du brug for hjælp til kørselsfradrag som selvstændig?

Virker det uoverskueligt at indberette din kørsel, kan vi hos OB Revision sagtens hjælpe dig med det. Kontakt os blot via nedenstående formular og vi venter tilbage til dig inden for 48 timer.