Ny virksomhed

Introduktion til ny virksomhed

I 2019, blev der ifølge Berlingske, oprettet 49.000 nye virksomheder i CVR. Mange af disse blev især oprettet i Københavns-området og det midt-østlige Jylland. Også i yderområderne så man en lang række virksomheder blive oprettet. Dette er positivt for dansk økonomi. Ved nye virksomheder, kommer der alt andet lige, ny teknologi, ny viden og nye produkter hvilket kan bidrage til større eksport og øget forbrug. Hvis du går med en god idé eller har lyst til at prøve kræfter af med at starte en ny virksomhed, kan du læse med her og forhåbentlig blive klogere på om du kan starte din egen virksomhed. Hvis du har behov for at oprette en ny virksomhed, kan vi sagtens hjælpe. Kom ind til en gratis kop kaffe, og så kan vi snakke om hvordan vi kan hjælpe dig.

Hvorfor skal du starte en ny virksomhed

Er du træt af have en chef, som bestemmer over dig? Er du træt af mødetider? Er du træt af at være almindelig lønmodtager? Vil du gerne være herre over dit eget liv? Hvis ja, så burde du helt klar overveje at starte din egen virksomhed. Ved at starte en ny virksomhed, er det ikke ensbetydende med, at du skal ud og opfinde den næste smartphone, eller udvikle noget som ændrer vores liv som vi kender det. Det kan være alt fra en nyt advokatkontor, blomsterhandler, restaurant eller malerfirma. Dine evner og kvalifikationer kan være noget værd. Hvis der er en arbejdsgiver som er villig til at ansætte dig for dine evner, hvorfor kunne du ikke levere samme ydelser til andre? Hertil har du også muligheden for at udvikle og tjene mere. Det handler i bund og grund om udbud og efterspørgsel.

Hvorfor du ikke skal starte en ny virksomhed

Som selvstændig, er man alt andet lige mere udsat. Dette gælder især i starten, hvorved introduktionsfasen byder på en masse nye udfordringer, både økonomiske, lov-, ydelses- og kundemæssigt. Hvis virksomheden fejler, kan du afhængigt af virksomhedsformen, hæftet for al virksomhedens tab. Dette gør sig kun gældende for enkeltmandsvirksomheder.

Det er ikke gratis at drive en nystartet virksomhed. Der er alt andet lige flere omkostninger forbundet med opstarten og drift af en ny virksomhed, og det er vigtigt at du tager det økonomiske overvejelser. Disse vil blive uddybet under emnet, Økonomiske overvejelser.

Hvis du ikke vil arbejde mere end det almindelige 37,5 timer om ugen, skal du nok overveje at lade vær med at starte ny virksomhed. Det tager tid at starte noget nyt op, og man ønsker som regel at give ens første kunder den bedste oplevelse. Du skal derfor være indstillet på at de første år kan være hårde og ikke økonomisk give det helt store afkast.

Hvilke overvejelser skal du gøre dig inden du starter en ny virksomhed

Faglige overvejelser

Når du starter en ny virksomhed, skal du være sikker på, at du kan løfte opgaven. Det skal forstås således, at man bliver nødt til at se indad og vurdere, om man besidder de nødvendige evner til at kunne levere “varen”. Mange af dem som starter en ny virksomhed, har arbejdet med faget før. Dette kan være i et andet firma, eller har en uddannelse inden for faget. Dermed har man alt andet lige, allerede tilegnet sig mange nødvendige kvalifikationer. 

Hvis man derimod har lyst til at starte en virksomhed, men mangler nogle kvalifikationer, kan man i et stort omfang, tilkøbe sig disse. Eksempelvis, hvis man går med et ønske, om at åbne en café hvor der vil blive serveret mad. I så fald kan man, alt andet lige, ansætte en kok som har evnerne. Det er dog en stor tillidserklæring, da man som udgangspunkt lægger virksomhedens fremtid i en andens hænder, hvilket kan være skræmmende for nogen. 

Økonomiske overvejelser

De økonomiske udfordringer kan variere når man starter en ny virksomhed. Dette afhænger i høj grad af hvilken branche man er i. Eksempelvis, hvis man ønsker at blive vognmand, kræver det alt andet lige, en del kapital. Hvis man vælger at leje frem for at købe lastbilen, kan det minimere adgangsbarriererne. Hvis du derimod vælger at starte et konsulentbureau, behøver man nødvendigvis ikke mere end en computer, og nogle enkelte programmer. Mange af de opgaver som der kræves, kan løses hjemmefra, dvs. man ikke behøver at investere i lokaler eller øvrige aktiver. 

Når man starter ny virksomhed, har man i reglen ikke de største økonomiske midler. For nogen kan omkostningerne i starten være så store, at virksomheden til sidst går konkurs og må lukke. 

Sociale overvejelser

Når du starter din egen virksomhed, er det ikke sikkert at du har andre at dele oplevelsen med. Der kan derfor være mange timer alene med arbejdet, hvilke for nogen kan være en trist affære. Som nystartet, er det ikke ualmindeligt at man lægger ekstra timer i arbejdet. Nogle gange er oppe imod en 60 timers arbejdsuge. Man skal derfor være indstillet på, at man kommer til at være en del alene. Trives man i sit eget selskab, burde det som udgangspunkt ikke være et problem. Derudover er der afhængigt af ens arbejde, kunder og samarbejdspartnere, som man løbende har et social sammenværd med. I den anledning kan man overveje at få et kontor i en væksthus, hvor man vil kunne interagere med andre, således man kan få stillet sit sociale behov. 

At have ansatte

Har man derimod ansatte, skal man huske at foruden medarbejders kvalifikationer, også at tage deres personlighed med i dine overvejelser allerede ved ansættelsen. Normalvis bruger man 8 timer om dagen på arbejdet. Det er knap halvdelene af de vågne timer. Derved bruger man i hverdagen mere tid sammen med sine kollegaer og ansatte, end man bruger sammen med sin egen familie. Derfor er et godt socialt sammenhold vigtigt. 

Valg af virksomhedstype

Siden virksomhedsformen, iværksætterselskab (IVS), ikke længere er muligt at oprette, er mulighederne for at skabe ny virksomhed alt andet lige blive ringere. Fordelen ved IVS var at man fik samme fordele med hæftelse som et ApS. Dog skulle man kun betale 1 kr. i oprettelse. Desværre sluttede ordningen den 15. april 2019. Derudover skal alle iværksætterselskaber være omdannet til ApS senest 15. oktober 2021. Oprindeligt var datoen for omdannelse senest den 15. april 2021. Bemærk at hvis virksomheder ikke omdanner deres virksomhedstype inden den 15. oktober 2021 vil virksomheden blive tvangsopløst. Hvis du er i tvivl om hvilken selskabstype du skal vælge, er du mere end velkommen til at kontakte os og høre nærmere.

Vores mening om ny virksomhed

Vi kan ikke konkludere om du skal starte en ny virksomhed eller ej. Hvis du har en iværksætter i maven, og du har mod på at tage chance, bør du uden tvivl overveje det. Når man starter en ny virksomhed, ved man ikke hvordan det kommer til at gå. Der kan opstå en række uforudsete udfordringerf. Det eneste vi kan råde dig til er, at få de rigtige samarbejdspartnere, som arbejder på at give dig de bedste muligheder. Derfor vil vi gerne give et godt citat: “Et menneske, der aldrig har lavet en fejl, har aldrig prøvet noget nyt” – Albert Einstein

Kontaktformular