Skatteregler for julegaver

Introduktion til blogindlægget skatteregler for julegaver

Så er det snart november og det betyder at du om kort tid skal købe julegaver til dine ansatte. Dette er stadig relevant selvom julefrokosterne nok ikke bliver en realitet. Derfor skal mange virksomhedsejere til at reflektere over hvad de vil give deres medarbejdere. Derefter er det vigtigt at man har fuldstændig styr på moms og skattereglerne i forhold til julegaver til sine medarbejdere. Dette kunne fx. være om julegaverne til medarbejderne kan fratrækkes i skat eller eventuelt om gaverne til kunderne kan trækkes fra. Læs nedenstående blogindlæg for at blive klogere omkring skatteregler for julegaver.   

Skatteregler for julegaver  

Som arbejdsgiver har du ret til at fratrække julegaver til personalet i skat. Hver enkelt medarbejder kan modtage gaver og personalegoder for op til 1.200 kr i 2020, skattefrit. Julegaven tæller med i de 1200 kr, dog skal julegaven ikke beskattes hvis den ikke koster mere end 800kr. 

Eksempel på dette:

Hvis en medarbejder får en gave på 1000 kr. og en julegave på 800kr. Så skal medarbejderen kun beskattes af de 1000kr. Er julegaven derimod på 1000 kr i stedet for de 800kr, skal medarbejderen betale skat af de 2000kr.

Der er nogle særlige regler når det gælder gavekort og kontanter. Det er at hvis du som arbejdsgiver giver enten kontanter eller gavekort som firmajulegave, er gaverne skattepligtige. Der er dog en undtagelse for gavekort når de er til produkter, kan de nemlig være skattefri.  

Indberetning af firmajulegaver til skattestyrelsen

For medarbejderens vedkommende, skal han/hun skrive beløbet på årsopgørelsen, hvis man har modtaget gaver fra sin arbejdsgiver. Gavens værdi skal dog være over 1200 kr, som er beløbsgrænsen i 2020. Indberetningen foregår i rubrik 20, på skats hjemmeside.

For arbejdsgiverens vedkommende, skal han/hun skrive hele beløbet, hvis det er over 1200kr. Arbejdsgiverens fordel er muligheden for at trække udgiften fra som en driftsomkostning og dette er muligt selv hvis beløbet er under de 1200kr.

Der skal dog gøres opmærksom på, at det ikke er muligt fratrække moms for gaverne til personalet, da det omhandler gaver.

Skatteregler for gaver til kunder

Handler det om reklamegaver, er der hundrede procent fradrag både i forhold til skat og moms. Handler det derimod om repræsentation, er der nul fradrag i forhold til moms og skattefradraget er på 25% af den samlede udgift inkl. moms. Det skal dog dokumenteres med et bilag.

Hvad er en repræsentation?

Dette er et godt spørgsmål, som mange ikke har svaret på. Årsagen til det er at, ordet ikke er beskrevet i skattelovgivningen. Det er en forretningsmæssig gæstfrihed over for samarbejdspartnere.

Hvornår er det en repræsentation?

Det der kendetegner en repræsentation, er at man bruger penge på at enten afslutte forretninger eller bibeholde samarbejdspartnere, forbindelser eller andre aktører. En af betingelserne for at det kan kaldes en repræsentation, er at udgiften er rettet mod personer som ikke er ansat i virksomheden. Derudover skal bilaget være tidsbestemt, man skal skrive afsender, skrive hvad ydelsen er og have en kvitteringspåtegning. Derudover skal man ved restaurantbesøg skrive deltagerlisten og anledningen. Det er normalvis udgifter til måltider, restaurantbesøg, tobak og drikkevarer, gaver og rejser.

Hvad er forskellen?

Den måde man skelner mellem reklamegaver og repræsentation, er primært ud fra gavens kostpris, men også ud fra hvilken form for gave det er. Hvis det ikke er en madvare eller drikkevare, der ikke koster over 100kr. eksl. moms, er det en reklamegave. Det kræver dog gaverne har logo eller firmanavn og er blevet masseproduceret med hensigt til reklame.

Skatteregler omkring julefrokost  

Dette punkt bliver sandsynligvis ikke relevant i år pga. Corona epidemien. Derimod bliver det nok en realitet næste år. Hvis du afholder et julefrokost arrangement sammen med dine medarbejdere, kan du som arbejdsgiver trække alle udgifter fra i skat. Disse udgifter skal naturligvis være forbundet med julefrokosten.

I forhold til moms kan du få fradrag hvis julefrokosten foregår ude af huset fx. på en restaurant. Derimod kan du ikke få fradrag hvis du holder det inden i virksomheden fx. i kantinen. 

Andre gaveanledninger

Jubilæumsgaver

Hvornår må en arbejdsgiver, give sin medarbejder en jubilæumsgave? Dette må arbejdsgiveren når medarbejderen har arbejdet i enten 25, 35, 40, 45 eller 50 år.

Hvad er grænsen for hvor meget du kan modtage i jubilæumsgaver? Hver medarbejder må modtage op til 8000 kr. skattefrit i jubilæumsgave, per jubilæum.

Har din virksomhed 25,50, 75 eller 100 års jubilæum? Så kan du give jubilæumsgaver til dine medarbejdere. Her må der også gives 8000 kr. skattefrit pr. jubilæum, dog skal alle medarbejdere have lige store gaver og deltidsmedarbejdere skal også have en del. Denne udgift kan du trække fra som en driftsomkostning.

Anledningsgaver

En anledningsgave har man mulighed for at give, når en medarbejder har en speciel dag. Dette kunne for at nævne nogle eksempler være bryllup, runde fødselsdage, barnedåb, sølvbryllup og konfirmation. I denne form for gaver, er der ikke nogen officiel beløbsgrænse. Anledningsgaver  må dog ikke overstige, hvad man normalvis finder passende. Konsekvensen for det kan være at man skal betale skat af gaverne . Afslutningsvist skal det pointeres at disse gaver også kan trækkes fra som en driftsomkostning.

Kontakt os med spørgsmål til skatteregler for julegaver

Har du brug for hjælp i forhold til skatteregler for julegaver? Eller bare generelt skat og regnskab? Så kan du kontakte os for et uforpligtende tilbud! Dette kan du blandt andet gøre ved at benytte dig af kontaktformularen nedenunder og vi vender tilbage indenfor 48 timer. 

Årsagerne til at du skal vælge OB Revision, er at vores priser er meget lavere end markedsprisen og at vores revisor har over 25 års erfaring. Derudover tilbyder vi fri support med alle vores ydelser, hvilket betyder at du ubegrænset kan kontakte vores revisor med spørgsmål. Denne service er naturligvis gratis og gælder indenfor åbningstiden. Afslutningsvist skal det nævnes at du får et gratis møde med vores revisor, hvert kvartal. Disse møder kan du eksempelvis benytte til spørgsmål og sparring. 

Kontaktformular